,,Toate sfârșiturile sunt la fel” de Andrei Cioată - recenzie realizată de Lucia-Maria Petcu


           De mult timp n-am mai fost intimidată şi emoționată de o carte, iar romanul lui Andrei Cioată m-a surprins mai mult decât m-aș fi așteptat. E una dintre acele cărți care te citește mai bine decât te poți tu citi pe tine.
          Am simțit cum eram explorată emoțional şi mental, dar mai presus de toate Andrei, personajul principal, a fost cel care m-a încântat cel mai mult. Povestea lui, care este plină de evenimente şi întorsături de situație, dar şi lumea lui interioară, m-au făcut să văd lumea prin ochii acestui personaj şi în afara cărții. Iar asta se întâmplă destul de rar, numai dacă chiar respectivul personaj e pe aceeași lungime de undă ca şi mine şi atunci stabilesc o conexiune cu acesta.
           Un roman în care este expusă povestea unei explorări a lumii, devenind o aventură. Unde Andrei şi mama lui luptă pentru o viață mai bună, iar întorsăturile de situații, îl maturizează pe băiat şi începe să descopere lumea, învățând din greșelile lui, ale mamei şi ale prietenilor. Alăturide B. şi Irina aflăce înseamnă a iubi. Toate acestea punând la încercare viața familială, personală şi din punct de vedere atât emoțional, cât şi fizic.
           Emoția şi mesajul cărții, care este să înveți din greșelile tale şi ale celorlalți, m-au intimidat nespus de mult. Poate şi din faptul că eu îl știam pe Andrei Cioată de-o vreme, până să aflu că şi-a publicat romanul şi de foarte multe ori când un cunoscut creează un lucru, tind să fiu mult mai emoționată şi intimidată de lucrarea acestuia, de multe ori plâng şi sunt copleșită. Așa a fost şi cartea lui Andrei, emoționantă, ce te răscolește pe dinăuntru şi explorează lucruri abstracte. De multe ori un lucru simplu, banal se transformă într-un întreg univers, iar în asta stă farmecul-ceva mic şi neînsemnat, devine ceva măreț doar dacă te uiți mai atent. Iar faptul că Andrei a pus mult accent pe acest lucru este un prim punct important pentru mine.

Postări populare de pe acest blog

Romanul universal al iubirii - „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” de Camil Petrescu

Povestea lor, povestea ta, povestea noastră - „Enigma Otiliei” de George Călinescu

Poezia - cea mai profundă formă de exprimare a iubirii - „Departe de mine. Departe de tine” de Flavius Simion (prerecenzie)