Interviu cu Dumitru Șutoi

Dragi cititori, aveți onoarea de a face cunoștință cu viitorul meu prof de bio, Dumitru Șutoi. După cum poate știți, medicina este drumul meu, iar în doi an voi păși pe treptele Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara - bineînțeles, sub îndrumarea lui Dumitru. El este cu siguranță un adevărat lider și sunt mândră că am ajuns să îl cunosc. Credeți-mă pe cuvânt, cu ajutorul lui, viitorul sună mult mai bine. 

Înainte de a începe, vreau să îi mulțumesc pentru tot și să îi urez mult succes în tot ceea ce face. Sunt convinsă că va ajunge să își îndeplinească toate visurile și... avem nevoie de mai mulți oameni ca el.

Ah, da, și să nu uit: vă așteptăm pe 20 iulie la Medvolution - Olympics Ediția I la Incuboxx, TimișoaraOlympics este un nou concept implementat în programul Medvolution care va include concursuri şi competiții teoretice şi practice din diferite ramuri medicale, destinate atât viitorilor studenți, cât şi actualilor studenți medicinişti. Dacă vrei să afli ce poți câștiga și care sunt alte detalii, intră aici


1. Cine ești și cine vrei să fii? :)

Numele meu este Dumitru Șutoi, sunt student la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara și tocmai ce am terminat anul V. 

Acum realizez ce greu este să răspund la întrebarea „Cine vreau să fiu?”. Îmi doresc să fiu un medic în adevăratul sens al cuvântului, să reprezint un vârf al ramurii din care voi face parte și să-mi îndeplinesc dorința de a forma o echipă uriașă care va reuși să schimbe domeniul medical parazitat de corupție, mediocritate, feudalism și suprainfectat de bacterii nosocomiale precum managerii corupți puși politic la conducere, marile somități care promovează „adevăratele valori” și eliberează posturi doar celor care merită (din perspectiva lor, cei care merită sunt doar cei cu postul moștenit de la părinți, rude, prieteni, etc.), adevărații doctori care nu dau doi bani pe tine dacă nu le oferi tu mai mult decât acei „doi bani”.

Vreau ca orice persoană să vină la un spital de stat fără teama de a oferi șpagă doctorului să îl bage în seamă, fără frica de a da peste incompetența doctorilor angajați pe posturile rezervate încă din timp pentru ei și vreau ca toți să fie egali indiferent de clasa socială și nivelul financiar. Nu în ultimul rând, vreau ca pacientul care se internează în spital cu un număr de diagnostice, să nu plece din el și cu altele în plus din cauza mediului intraspitalicesc.


2. Pentru cei care nu îți cunosc proiectele, ce reprezintă Private medschool lessons și Medvolution?

Private medschool lessons este un concept creat de mine cu ceva luni în urmă, prin care pregătesc viitori studenți la medicină într-un mod diferit, revoluționar. Abordez un stil interactiv prin care predau programul din tematica pentru admitere la care am adăugat noțiuni medicale fundamentale esențiale pentru a forma o gândire medicală corelativă necesară pentru viitoarea carieră ca și doctor.

Prin acest program formez viitori studenți de elită pe care-i fac să aspire cât mai sus, îi învăț cum să ignore mediocritatea promovată în facultate și cum să se pregătească în primul rând pentru ei, pentru viitoarea lor carieră de succes. Și nu numai! Le voi oferi metode prin care să învețe cu ușurință în timpul facultății și prin care să iasă în evidență pentru calitățile și cunoștințele în plus față de colegi, dobândite în timpul pregătirii.

Medvolution este un program ce cuprinde workshopuri practice medicale, workshopuri motivaționale, de dezvoltare personală și leadership, conferințe și diferite concursuri, destinate în primul rând elevilor de liceu, dar și actualilor studenți.

Prin acest program, ofer una din puținele oportunități elevilor de liceu de a lua parte la o experiență cu adevărat medicală. Dacă te pregătești pentru medicină clasic și tocești grilele, cu ce ieși în evidență față de un coleg care dă la orice altă facultate? Cu nimic! Oricine poate toci un număr de grile într-un interval de timp destul de scurt. Întrebarea este ce faci după ce intri la facultate? Cele mai mari șanse sunt ca tu, dacă doar tocești niște grile, să devii modelul pur al mediocrității, al viitorului doctor care nu va fi niciodată capabil să-și depășească limitelele, acel doctor anti-model de care va trebui să te ferești.

Consider că un viitor student la medicină trebuie să dobândească bazele medicale practice înainte de a începe facultatea. De ce? Pentru că aceste workshop-uri te vor ajuta să-ți descoperi noi aptitudini sau să le dobândești: noduri și suturi chirurgicale pe diferite obiecte, manechine. Să nu uităm că poate vei avea șansa să fii doctor chiar înainte de a începe facultatea! Poate vei avea „norocul” să fii omul potrivit într-o situație neplăcută: stop cardio-respirator, accidente rutiere, casnice, calamități, etc. În urma acestor workshop-uri, vei învăța cum să acorzi primul ajutor în caz de stop cardio-respirator, fracturi, hemoragii și multe altele.

Concursurile sunt extrem de utile pentru a-ți dezvolta spiritul competitiv și pentru a te ambiționa să ajungi cât mai sus și să devii cel mai bun. Medvolution, prin programul Olympics, este conceput pentru a te motiva să te pregătești atât de bine pentru a demonstra că ești diferit, că ești printre cei mai buni și că meriți să câștigi premiile puse în joc, și nu numai!

Să nu uităm că dezvoltarea personală, găsirea motivației pentru a învăța, formarea scopurilor, munca și perseverența pentru a le atinge reprezintă piloni importanți care susțin ușa ce deschide calea pe drumul spre succes. Programul Medvolution este cheia ce deschide această ușă!




3. Care crezi că sunt principalele calități pe care trebuie să le aibă un student la medicină?

pasiunea pentru medicină (dacă nu intri la medicină din propria inițiativă, vei întâlni eșecul într-un interval de timp scurt);

motivația de a învăța pentru dezvoltarea profesională (nu pentru note sau alte motive)
perseverența, pentru că drumul spre succes are multe gropi (mai ales în România) de care te vei împiedica;

corectitudinea (încearcă să nu ajungi niciodată un corupt, fii corect, pentru tine. Gândește-te că mama ta sau un membru al familiei ajunge la spital, iar doctorul așteaptă „ceva de-o ciorbă”, iar ea nu are posibilitatea. Orice băbuță de 85 ani, cu ciorapii rupți, care zace într-un pat dintr-un salon și așteaptă să-i sune ceasul a însemnat cândva, pentru cineva, soție, mamă, bunică. Să nu uităm că toți suntem oameni!

profesionalismul. Încearcă să aspiri cât mai sus, să oferi cele mai bune condiții din toate punctele de vedere pacienților tăi.

empatia. Este imposibil să fii doctor dacă nu empatizezi cu situația pacienților tăi. Fiecare pacient tratează-l cum te-ai trata pe tine!

devotamentul. Toată viața va trebui să fii devotat profesiei tale și să ți-o asumi!

inteligența profesională, emoțională. creativitatea și spontaneitatea. Acestea fac diferența între tine și restul! Prin aceste calități ieși în evidență!

puterea psihologică. Este indispensabilă în colaborarea ta și legăturile cu alți oameni, în special cu pacienții și aparținătorii.

și nu în ultimul rând, să fii OM!


5. Din punct de vedere profesional, care sunt următoarele tale planuri?

În primul rând, vreau să spun că doresc să rămân în România pentru că mă simt capabil și știu că voi pune umărul la schimbare. În spital, cu siguranță voi alege o ramură clinică, o specializare care să evite orice ramură chirurgicală. Până acum câteva luni, am fost sigur că voi continua pe A.T.I. (Anestezie și Terapie Intensivă), dar acum nu mai sunt așa sigur. Oricum, hotărârea pe care o voi lua va fi una bine gândită din mai multe perspective. Dacă voi alege A.T.I, o voi alege din pură pasiune.

Nu în ultimul rând, voi continua cu siguranță și cu Private medschool lessons. Vreau să formez o școală de elită ce va forma doctori de elită care vor aduce schimbarea. Prevăd un viitor frumos cu acest concept. Timpul îmi va aproba sau infirma această viziune.


6. Cât de important este pentru elevi să aibă un mentor? Tu ai avut o persoană care să te îndrume?

A avea un mentor înainte de facultate, un model pe care să-l urmezi, este ceva extrem de util și necesar. Acel model trebuie să fie cu adevărat unul care să îndrume viitorul student medicinist către un drum care duce spre succes. Mentorul trebuie să învețe elevul tot ceea ce știe, să-l pregătească mai bine decât s-ar pregăti el însuși. Doamne, cât am căutat un asemenea model și nu am reușit să-l găsesc! Nu am avut nicio persoană care să mă îndrume cu adevărat către medicină (cu excepția părinților). Pe profesoara cu care m-am pregătit poate o consideram un exemplu în acea vreme pentru că-mi oferea lingurița să mănânc rahatul. Cu siguranță acum îmi este un antiexemplu. Îi mulțumesc prin această cale că m-a învățat prin modul ei de pregătire cum să NU-mi pregătesc elevii! Niciodată elevii mei nu vor sta cu ochii pe ceas din 5 în 5 minute și să-și spună: „Bă, hai că mai are și prostul ăsta 30 minute și scăpăm”. Interactivitatea definește modul meu abordat. Niciodată elevii mei nu vor învăța de frică, ci vor învăța din dorință și pasiune. Voi promova adevăratele valori și voi forma elevi de elită, nu mediocrități spălate pe creier de „model” cum că nu pot trece un examen fără să dea șpagă. Ba da, se poate, doamnă profesor! Nu am fost pus până acum niciodată în situația să dau vreun leu să trec vreun examen și uite-mă terminând anul cinci, ba chiar printre primii!


7. Ce te face să aspiri cât mai sus și cine te susține cel mai mult?

Nu știu ce mă face să aspir așa de sus și uite că o fac. Am „acel ceva” ce mă face să visez atât de departe, ce-mi oferă certitudinea că orice vis, țel, scop sau cum vrei tu să-i spui este posibil. Trebuie să-ți dorești ceva cu adevărat și este foarte posibil să-l obții prin mai puțină sau mai multă muncă și perseverență.

Anxietatea este principalul dușman în drumul tău spre realizarea visului. Că e frica de moarte, frica de eșec, frica de declin, frica de orice rahat al teoriei conspirației sau orice altă frică, trebuie să scapi cât de repede poți de ea! De ce trebuie să-ți fie frică sau de cine? De nimic și de nimeni! Cu toții suntem capabili să realizăm orice, numai să ne dorim!

Legat de susținere, dacă aș spune că părinții mei sunt cei care mă susțin cel mai mult, aș deveni prea clișeic, dar nu cred că aș minți. Având în vedere că nu mai petrec aproape deloc timp cu ei și-l petrec cu prietena mea, consider că ea mă susține cel mai mult. Acum din clișeic am devenit romantic și sentimental. Nu glumesc, chiar mă susține, mă ambiționează și mă motivează atunci când am cea mai mare nevoie. Pe lângă iubită, ea pentru mine este și consilier (are sfaturi și idei foarte utile), și avocat (în adevăratul sens al cuvântului). Am noroc mare cu profesia pe care o are. Sper să nu am nevoie de ea în viitor pentru a mă scăpa de vreo acuzare de mal praxis. O ador pentru că are țeluri la fel de mari ca și ale mele. Putem visa împreună și le putem îndeplini împreună.


8. Fiind un student de elită, cât timp liber ai și cu ce ți-l ocupi?

În ultimul timp am devenit o persoană cu o rutină echilibrată. Dacă prin timp liber te referi la a freca pur și simplu menta, pot să-ți spun că încerc să-l scurtez cât de mult pot, dar îmi pot permite să-l și lungesc. Rutina mea sună cam așa: dimineața facultate sau spital, după-amiaza meditații, seara sală, iar înainte de culcare fac o plimbare, citesc o carte sau mă uit la un film sau pur și simplu frec menta.
Nu demult am realizat că rutina echilibrată și un program bine stabilit pe care trebuie să-l respecți sunt esențiale pentru o carieră de succes!

Fiind un distrugător de mituri, îți pot spune că am timp să merg la facultate și să am rezultatele propuse (10 la examene), să muncesc în jur de 40 de ore pe săptămână cu elevii la Private medschool lessons, și să învăț, și să am o viață socială activă. Dacă crezi că nu ai timp de o relație în timpul facultății, te înșeli! În primii doi ani, am fost mai prost și nu am mers la multe chefuri de prin cămin sau nu am luat parte la ieșirile în oraș de vineri seară. Regret mult că nu am făcut aceste lucruri. În schimb, din anul trei nu lipsesc de la niciun chef sau ieșeală. Te sfătuiesc să faci și tu același lucru, dar din primul an!

Dacă îți place să muncești cu adevărat, poate ai putea să-ți găsești un loc de muncă part-time. Foarte greu să găsești în domeniul medical, așa că, nu ți-aș recomanda să pierzi 6-8 ore pe zi prăjind cartofi la Mc.

Bagă sală din greu! Un om de succes are nevoie de un stil de viață sănătos, cu o dietă echilibrată și sport. Ai numai avantaje dacă faci sală, mai ales dacă vrei să fii un mascul alfa. Nu este un timp pierdut, ci este un timp investit în tine. Mergi măcar de 3 ori pe săptămână la sală, scoate pâinea, cartofii, sucurile și fast-food-ul din alimentație și vei vedea schimbări fizice semnificative. Îți spun din proprie experiență - într-un an, am ajuns de la 114 kg la 97 kg. Să nu uităm că sportul provoacă dependență deoarece în urma fiecărui antrenament ai o stare de fericire ușor asemănătoare cu starea de euforie în urma fumării unui pai datorită secreției crescute de endorfine și serotonină.




10. Care este diferența dintre mentalitatea pe care vrei să le-o creezi elevilor tăi și a actualilor mediciniști?

Majoritatea mediciniștilor sunt studenți simpli care nu-și vor depăși niciodată limitele pentru că nu doresc acest lucru. Miserupismul dăinuie printre ei. Nu le pasă de absolut nimic, se complac mâncând cu poftă din rahatul servit.

Le mulțumesc tuturor persoanelor care au colaborat cu mine că m-au lăsat să le modelez mentalitatea, luând parte la transformarea lor în studenți de elită, cu dorința de implicare pentru a schimba în bine, cu valorile corecte, calitățile și aptitudinile indispensabile dobândite.

Cu toții pot fi așa dacă urmează un model adevărat, un lider care să-i ducă spre succes și performanță!


11. Liceu vs. Facultate - în ce perioadă ți-ai format cele mai frumoase amintiri?

Cu siguranță în facultate! Cele mai frumoase amintiri le vei câștiga la chefuri, excursii și debandade cu colegii. După cinci ani trecuți de când am terminat liceul, nu mai vorbesc regulat cu niciun fost coleg. Cu câțiva m-am mai întâlnit la o cafea sau la o bârfă. Bun, și liceul își lasă amprenta prin amintiri extrem de frumoase, dar, în situația mea, facultatea e mult peste.


12. Care este mesajul tău pentru viitorii mediciniști?

Pornește spre acest drum doar din pasiune și mergi pe acesta atât de departe astfel încât să devii cel mai bun!


Postări populare de pe acest blog

Romanul universal al iubirii - „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” de Camil Petrescu

Povestea lor, povestea ta, povestea noastră - „Enigma Otiliei” de George Călinescu

Poezia - cea mai profundă formă de exprimare a iubirii - „Departe de mine. Departe de tine” de Flavius Simion (prerecenzie)