Recenzie - „Inteligența personală” de John D. Mayer

Titlu: Inteligenţa personală
Autor: John D. Mayer
Editura: Litera
Puteți comanda cartea de aici.
Îi mulțumesc editurii Litera pentru exemplar!



























Înainte de a începe, trebuie să specific că eu urăsc cărțile de dezvoltare personală. Nu le suport. De ce? Voi dezvolta subiectul mai jos. Prima dată, hai să vedem ce am zis pe Goodreads:



















Deci. Ce am cu cărțile de dezvoltare personală? Totul, frate. Pe mine nu mă va învăța niciun John și nicio Lisă cum să îmi trăiesc viața. La naiba, nici mama. Mă rog, sfaturile ei trebuie să le ascult că... dar nu înseamnă că i le iau mereu în seamă. Sincer, mai bine îmi dau eu cu capul de fiecare dată când greșesc decât să îmi controleze cineva viața. Stați liniștiți, nu pățesc nimic, am rezistat eu la dureri mai mari. Sper că m-ați înțeles: e viața mea, greșelile mele (dacă sunt), deciziile mele, iar eu zic că am o viziune bună asupra lumii, nu trebuie nimeni să îmi bage cu forța anumite idei în cap. Bine, gata, că sunt deja rea. Off the receord, am citit ceva cum că adevărata personalitate a cuiva o vezi la beție. Pe de o parte, o înțeleg, că, până la urmă, la beție ies toate sentimentele din tine. Exteriorizezi ceea ce ai ținut prea mult în tine.

Ne asumăm responsabilitatea pentru evenimentele pozitive din viața noastră și privim problemele care merg prost (există probleme care merg bine?) ca situându-se dincolo de controlul nostru - consolidându-ne astfel stima de sine personală.

Da, fraților, calmați-vă că am citit cartea. Doar cum altfel i-aș putea face recenzie? Să nu mai ziceți să sunt rea, încep cu singurul aspect pozitiv pe care l-am observat: subiectul. Pe mine mă fascinează de multă vreme subiectul ăsta cu personalitățile oamenilor și mă bucur că am putut să aflu și părerea altor persoane. Personal, nu m-a ajutat cu nimic, în afara faptului că mi-a confirmat unele idei pe care le mai avusesem deja în minte. Hmm, dacă tot am așa păreri bune din punctul de vedere al minunaților scriitori de astfel de romane, ce ar fi să mă pun să scriu și eu o carte de dezvoltare personală? Hahahahahah, cred că ar scrie pe toate paginile trăiți-vă viața la fel ca ajutorul lui Cărtărescu. Pff, iar am uitat să vă arăt sinopsisul. Până îl caut, vă încânt cu un citat.

Unii oameni sunt talentați în a percepe motivațiile prietenilor, familiei și ale colegilor de muncă. Alții nu au această abilitate. Autorul ne arată de ce se întâmplă asta și în ce mod unii dintre noi au dezvoltat o puternică inteligență personală – capacitatea mentală pe care o folosim ca să ne ghideze viaţa, pentru a ne înţelege pe noi înșine și pe ceilalţi. Pornind de la cunoscute descoperiri științifice, el argumentează că aceia care au un grad ridicat de inteligență personală (deschiși la experiențele lor interioare, curioși despre ceilalți oameni și dornici să se schimbe) sunt capabili să-și anticipeze propriile dorințe și acțiuni, să prevadă comportamentul altora și – folosind aceste informații – să se motiveze pe termen lung și să ia decizii mai bune pentru viața lor. Inteligența personală ne arată numeroasele moduri în care putem beneficia dacă ne educăm aceste abilități. O carte indispensabilă pentru oricine vrea să se descurce într-o lume în care succesul depinde tot mai mult de interacţiunile sociale.

În toți anii mei de experiență, am constatat că cineva realizează mult mai mult când nu-și permite să stăruiască prea mult asupra dificultăților și descurajărilor pe car le întâlnește, dar păstrează permanent în minte acele forțe și influențe ce permit îndepărtarea fiecărui obstacol care-i stânjenește adesea progresul.

Pe parcursul cărții, John D. Mayer a povestit despre niște experimente psihologice pe care el le-a inițiat. A comparat rezultate și comportamente, trăgând mai apoi concluzii. Nu știu dacă asta mi-a plăcut în mod deosebit sau nu, dar cer e că structura e impecabilă. Dă-i cezarului ce e al cezarului. Totuși, asta pare mai mult un fel de rezumat al unui, nu știu, atelier.

Înțelegerea personalității pe care o împărtășim cu majoritatea ne oferă un fundament important pentru raționamentul mental implicat în inteligența personală.

Dacă sunteți iubitor de cărți motivaționale, vă invit cu mare drag să citiți această carte. Dacă mie mi-a plăcut cât de cât și nu sunt deloc cu acest gen, e de foarte bine! :))

2/5 cărți la puterea a doua










Până data viitoare, citiți, oameni frumoși!



Postări populare de pe acest blog

Romanul universal al iubirii - „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” de Camil Petrescu

Poezia - cea mai profundă formă de exprimare a iubirii - „Departe de mine. Departe de tine” de Flavius Simion (prerecenzie)

Recenzie - „Suge-o, Ramona!” de Andrei Ciobanu