Listă de 8 cărți care au fost interzise cândva

De foarte mult timp, mă fascinează cărțile interzise și am vrut să aflu mai multe despre ele (unde, când, cum, de ce etc). Astăzi m-am pus pe cercetat și am aflat mult mai multe lucruri interesante decât credeam, așa că m-am gândit eu de ce să nu fac o listă cu cărți interzise? Well, citiți articolul și vedeți ce am aflat.




1. Lolita de Vladimir Nabokov


Publicată în 1955, lucrarea a stârnit vii controverse de la început. Editorul Sunday Express a numit-o cea mai murdară carte pe care am citit-o vreodată, apoi autoritățile au fost sesizate și au retras toate exemplarele de pe piață, sub pretextul că în carte era vorba despre pornografie. Francezii au interzis-o anul următor, însă a fost publicată fără probleme în America. După ce Marea Britanie a decis s-o interzică, a fost urmată de Argentina în 1959, Noua Zeelandă, care a numit cartea o lucrare indecentă, apoi în 1974, Lolita a fost interzisă și în Africa de Sud. Cartea a rămas sub acest statut mulți ani până în 1982.

Cartea este disponibilă aici la reducere.


2. O mie nouă sute optzeci și patru de George Orwell


Romanul a fost interzis în 1950 de Uniunea Sovietică, Stalin interpretând cartea drept o satiră la adresa regimului său. De-abia din 1990 volumul a fost republicat în Rusia. Şi Statele Unite şi Marea Britanie au fost pe punctul de a interzice cartea în anii ’60.

Disponibilă aici la reducere.


3. De veghe în lanul de secară de J. D. Salinger


Poate una dintre cele mai controversate lucrări, azi ea apare în toate bibliografiile obligatorii. La început a fost interzisă în majoritatea bibliotecilor școlare din America și nu numai din cauza faptului că părinții consideră că limbajul folosit este ofensator și de natură sexuală, și pentru că descrie alienarea, prostituția și depresia. De la publicarea sa în 1951 şi până la finalul anilor ’90 cartea a fost interzisă în mai multe state americane, detractorii lui Salinger susţinând că romanul este imoral şi sexist. Romanul a devenit popular în rândul cititorilor adolescenţi pentru discursul despre confuzie, teamă, alienare şi revoltă. A fost tradus în toate limbile importante şi vinde anual 250.000 de copii. Protagonistul cărţii, Holden Caulfield, a devenit simbolul revoltei adolescentine.

Disponibilă aici la reducere.


4. ... Să ucizi o pasăre cântătoare de Harper Lee


În ciuda vânzărilor anuale foarte bune şi a includerii în numeroase liste de lecturi în multe licee din Statele Unite, romanul a fost frecvent contestat de către părinţi sau organizaţii, care criticau ori limbajul, ori felul în care era prezentată problematica rasială. Comitetul pentru Libertate Intelectuală al Asociaţiei Americane a Bibliotecilor pune romanul pe o listă cu 10 dintre cărţile cel mai des cenzurate în zilele noastre. În 1977, districtul şcolar Eden Valley, Minnesota a interzis temporar cartea, din cauza cuvintelor „la naiba” şi „prostituată” care apăreau în text, iar părinţii din inspectoratul şcolar Vernon-Verona-SherilI, New York au atacat romanul în 1980, numindu-l „o carte mizerabilă, depravată”. Părinţii din comunitatea de culoare din Waren Township, Indiana, au susţinut că prin pasajele care portretizează comportamentul servil al negrilor ca Tom, Calpurnia şi alţii, precum şi frecventa folosire a cuvântului „cioroi”, se promovează rasismul instituţionalizat şi este împeidicat procesului de integrare. În ciuda eforturilor lor vehemente, încercarea de a cenzura cartea a fost fără succes. În consecinţă, trei părinţi de culoare au demisionat, în semn de protest, din consiliul consultativ pentru relaţii sociale al oraşului.

Romanul a fost de asemenea contestat în 1984, la şcolile din Waukegan, Illinois, din cauza cuvântului „cioroi”, iar în 1985 la liceul Park Hill, Missouri părinţii au susţinut că romanul conţine limbaj ofensator şi rasial. Cea mai recentă încercare de interzicere a romanului a avut loc în 1985, la inspectoratul şcolar Casa Grande, Arizona, unde părinţii de culoare au susţinut că romanul nu este potrivit pentru primele clase de liceu. Oficialii şcolii au schimbat statutul romanului, punându-l pe o listă de lecturi opţionale.

Disponibilă aici la reducere.


5. Ferma animalelor de George Orwell


A fost interzisă în SUA, în 1945, la apariție, pe motiv că era critică la adresa URSS-ului, aliat al SUA în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Interzisă în 2002 în Emiratele Arabe, pe motiv că prezenta texte și imagini care contraveneau valorilor islamice. De-a lungul timpului, cartea a fost interzisă și în alte țări printre care și România până în 1989.

Disponibilă aici la reducere.


6. Jurnalul Annei Frank de Anna Frank


Cartea a fost interzisă în Liban pe motiv că portretiza Israelul favorabil. Interzisă, de asemenea, în 2010 într-o școală din Virginia pentru “sexualitate explicită” și “teme homosexuale”.

Disponibilă aici la reducere.


7. Minunata lume nouă de Aldous Huxley


Cartea lui Huxley a apărut în 1932. Din cauza controversatei abordări a temei nașterii copiilor, Irlanda a decis că e mai bine s-o scoată de pe rafturi, înainte de inițiativa mai multor state americane de a o tăia din programa școlară. Cauza: ”tema negativă” ce răzbate din acest volum.

Disponibilă aici la reducere. 


8. Codul lui Da Vinci de Dan Brown


Întrucât abordează tema creștinismului, în 2004 a fost interzisă în Liban pe motiv că este o ofensă adusă acesteia.

Disponibilă aici la reducere. 

Surse: 
  • http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/cele-mai-bune-carti-interzise-istoria-literaturii
  • http://www.ziartricolorul.ro/carti-interzise-sa-ucizi-o-pasare-cintatoare-to-kill-a-mockingbird/
  • http://www.stelian-tanase.ro/carti-interzise/

Postări populare de pe acest blog

Romanul universal al iubirii - „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” de Camil Petrescu

Povestea lor, povestea ta, povestea noastră - „Enigma Otiliei” de George Călinescu

Poezia - cea mai profundă formă de exprimare a iubirii - „Departe de mine. Departe de tine” de Flavius Simion (prerecenzie)