Top 10 books - must read #2017
Pentru că de-a lungul anului trecut am tot făcut multe recomandări, cred că ar fi bine să fac și un top al cărților pe care trebuie să le citiți în acest an. Fie că sunt scrise de autori români, fie de autori străini, aceste zece cărți cu siguranță mi-au intrat în suflet și vor rămâne aici foarte mult timp. Să nu o mai lungesc, trebuie să recunosc că una din cele mai grele misiuni a fost să aleg locul pe care îl merită fiecare carte.
10. Altfel... și totuși Alice de Liza Genova
Prezentare: Alice Howland se mândreşte cu viaţa pe care a muncit din greu să şi-o construiască. La cincizeci de ani, ţine prelegeri de psihologie cognitivă la Harvard, fiind recunoscută internaţional pentru teoriile sale inovatoare din domeniul psiholingvisticii. Are un soţ cu o carieră strălucită şi trei copii adulţi. Când începe să devină tot mai dezorientată şi să uite lucruri, un diagnostic cumplit îi schimbă viaţa – şi relaţia cu propria familie şi cu lumea – pentru totdeauna. Emoţionant şi zguduitor, Altfel… şi totuşi Alice înfăţişează destinul tragic al unui om care se confruntă cu instalarea timpurie a bolii Alzheimer şi suferinţa imensă pe care aceasta o provoacă.
De ce se află în top? Pentru că am învățat despre viață din cartea asta mai mult decât de la școală sau din auzite. Pentru că știu acum prin ce trece un om care cu adevărat suferă. Pentru că trebuie să știu să fiu atentă mai mult la oamenii din jurul meu, la sentimentele lor. Și... pentru că abordează un subiect tabu: boala Alzheimer. Citiți recenzia aici.
9. Locuri întunecate de Gillian Flynn
Prezentare: Libby Day avea şapte ani când mama şi surorile ei au fost ucise în "Sacrificiul Satanic" din Kinnakee, Kansas. Ea a scăpat şi a depus mărturie că Ben, fratele său mai mare, a comis crimele. Douăzeci şi cinci de ani mai târziu, Club Omor — o societate secretă pasionată de crime celebre — o contactează pe Libby şi o presează să le ofere detalii despre acea noapte sângeroasă, pledând pentru nevinovăţia lui Ben. Libby se implică în investigaţie, dar pe măsură ce aceasta o poartă din cluburile sordide de striptease din Missouri până în oraşele turistice abandonate din Oklahoma, adevărul inimaginabil iese la iveală. Ajunge, aşadar, în punctul de unde a pornit: fugind din calea unui ucigaş.
De ce se află în top? Cartea asta le are pe toate. De la dinamism, la introspecție. De la personaje bine conturate, la analiza psihologică. Nu cred că există cineva care să spună ca nu este o carte cel puțin bună. Citiți aici recenzia.
8. Inferno de Dan Brown
Prezentare: Robert Langdon, profesorul de simbolistică de la Harvard, se trezeşte lamiezul nopţii într-un spital. Dezorientat şi suferind din pricina unei răni la cap, el nu-şi aminteşte nimic din ce i s-a întâmplat în ultimele treizeci şi şase de ore, nici cum a ajuns acolo, nici de unde are acel obiect bizar pe care medicii i l-au găsit în captuşeala hainei. Lumea lui Langdon se transformă în haos şi se vede nevoit să fugă prin Florenţa împreună cu Sienna Brooks, o tânară a carei prezenţă de spirit îi salvează viaţa. Profesorul îşi dă repede seama că se află în posesia unei serii de coduri îngrijorătoare create de un om de ştiinţă sclipitor - un geniu a cărui obsesie legată de sfârşitul lumii e egalată doar de pasiunea pentru una dintre cele mai influente capodopere care s-au scris vreodata - poemul epic "Infernul" al lui Dante Alighieri. Palazzo Vecchio, Gradinile Boboli şi Il Duomo sunt locuri istorice care le oferă lui Langdon şi Siennei şansa de a descoperi o reţea de pasaje ascunse şi de secrete vechi, dar ai o paradigmă ştiinţifică terifiantă care va fi folosită fie pentru a îmbunataţi substanţial viaţa de pe pamânt, fie pentru a o distruge.
De ce se află în top? Pentru că, citind cartea asta, am intrat în pielea personajelor, am fost alături de ei în toate aventurile pe care le-au avut, ca și cum eu am fost unul din personajele cărți. Asta a fost una din cărțile care mi-au lărgit orizonturile.
7. Înainte să te cunosc de Jojo Moyes
Prezentare: Lou Clark știe o mulțime de lucruri. Știe câți pași sunt de la stația de autobuz până acasă. Știe că îi place să lucreze la ceainăria The Buttered Bun și că s-ar putea să nu fie îndrăgostită de iubitul ei, Patrick. Ceea ce Lou nu știe este că e pe cale să-și piardă locul de muncă și că viața ei rămâne normală doar pentru că e, în esență, previzibilă. Will Traynor știe că accidentul de motocicletă pe care l-a suferit l-a făcut să-și piardă dorința de a trăi. Știe că totul i se pare acum insignifiant și lipsit de bucurie și știe totodată și cum să pună capăt acestei stări de lucruri. Ceea ce Will nu știe este că Lou e pe cale să-și facă apariția în lumea lui într-o explozie de culoare. Și nici unul dintre ei nu știe că urmează să schimbe destinul celuilalt pentru totdeauna. Înainte să te cunosc e o poveste de dragoste pentru generația de azi, despre o iubire neașteptată între doi oameni care nu au nimic în comun. O carte romantică și imprevizibilă, care îi va provoca pe cititori să se întrebe ce e de făcut atunci când, de dragul celui pe care îl iubești, trebuie să-ți sacrifici propria fericire.
De ce se află în top? Am cunoscut dragostea adevărată care învinge orice obstacol și care trece dincolo de limite. I-aș recomanda-o oricui. Este o carte superbă care nu trebuie să lipsească din biblioteca nimănui. Citiți recenzia aici.
6. Rockstar de Cristina Nemerovschi
Prezentare: Storm are 21 de ani și este solistul unei trupe rock în plină ascensiune. E rebel, adorat de fani, charismatic, invidiat, dar o traumă din trecut îl face să nu se poată bucura pe deplin de viața care, privită din afară, pare perfectă. Când hotărăște, după un concert și un after party dezlănțuit, să plece în căutarea Lolei – The Punk Rock Goddess, idolul său –, speră ca ea să-l ajute să-și regăsească drumul. Dar călătoria alături de Lola se va transforma în ceva neașteptat, care îl face să înțeleagă tot mai multe despre muzică, fani, idoli, moarte, pierderi și mai ales despre lupta cu demonii tăi. Pentru că, la final, „tot ce contează e să rămâi în viață“.
De ce se află în top? Voi vorbi despre cartea asta oricând am ocazia. Prin ea, înveți să trăiești, înveți ce înseamnă viața cu adevărat și te apreciezi mai mult pe tine însuți. Cartea asta este despre viață, pasiune, supraviețuire, iubire, nebunie. Consider că nu trebuie să lipsească de pe rafturile adolescenților. Citiți recenzia aici.
5. Quasar de Ana Mănescu
Prezentare: Acesta este un volum de proză scurtă în care Ana Mănescu integrează mai multe teme cum ar fi cosmogonia, iubirea, viața.
De ce se află în top? Pentru că o să iubesc cartea asta până la sfârșitul vieții mele. Este atât de complexă, atât de frumos scrisă, încât la fiecare recitire cuvintele vor lua un nou înțeles. Nu o să mă satur niciodată de scrierile Anei Mănescu. Citiți aici întreaga recenzie.
4. O mie nouă sute optzeci și patru de George Orwell
Prezentare: O mie nouă sute optzeci și patru, scris și 1984, este un roman politic creat de George Orwell în 1948 și tipărit în 1949. Acțiunea romanului are loc într-un viitor distopic și prezintă o parte din viața intelectualului Winston Smith sub opresiunea guvernului totalitarist al Oceaniei. O mie nouă sute optzeci și patru a imprimat foarte mulți termeni și idei în cultura contemporană, și mai ales în limba engleză, de exemplu Fratele cel Mare, dubla gândire, poliția gândirii, Soceng. „Fratele cel Mare stă cu ochii pe tine” este un simbol al controlului excesiv, iar adjectivul orwellian este folosit pentru a descrie acțiunile și organizațiile Oceaniei. Principala figură a romanului, Big Brother (în română: „Fratele cel Mare”), a devenit o figură metaforică a regimului polițienesc și totalitar, precum și a reducerii libertăților.
De ce se află în top? Cartea m-a trezit la realitate atât de.. dur! Cred că a fost cea mai... reală carte pe care am citit-o vreodată, chiar dacă totul se petrece într-un viitor distopic. Deși am citit-o când aveam doar 16 ani, am adorat-o și sunt sigură că peste câtiva ani îmi va plăcea și mai mult. Cred totuși că trebuie să ai o anumită maturitate și multe lecturi în spate. Totuși, romanul trebuie citit de către... oricine. Este superb.
3. Zona Zero de Lavinia Călina
Prezentare: Lovită de un virus necunoscut, omenirea se află în pragul extincției. Paraziții, cei atinși de boală, sunt ei înșiși cea mai mare primejdie față de puținii care au reușit să supraviețuiască. Iar lupta este aprigă. Pentru Elena, pierderea soțului la atât de scurt timp după ce s-a căsătorit din dragoste a însemnat punctul de pornire pentru o transformare care ar fi părut fără închipuire până atunci: salvarea grupului pe care va ajunge să îl conducă refugiată într-unul dintre ultimele bastioane ale umanității presupune sacrificii extreme și o voință de fier dincolo de limitele de care credea că nu este capabilă să treacă. În paralel, doi frați, Vanessa și Vlad, nu mai nimic. În timpul unei ambuscade, Elena și echipa ei îi găsesc și, cu voința lor, îi iau sub aripa lor protectoare... sau mai puțin protectoare. Acolo, cei doi își cunosc viitorii prieteni, dușmani și chiar întâlnesc dragostea (sub mai multe forme).
De ce se află în top? M-am îndrăgostit de carte încă de la prima pagină. Deși am mai citit și alte cărți scrise de Lavinia, tot asta va rămâne pentru totdeauna în inima mea. Stilul ei este unic și sunt destul de sigură că aș citi orice ar scrie ea. Abia aștept să citesc prequel-ul! Citiți aici recenzia.
2. Marele Gatsby de F. Scott Fitzgerald
Prezentare: Un tânăr fascinat de visul american, proaspăt venit la New York și doritor de succes, Nick Carraway, împărtășește povestea transformării lui James Gatz în Jay Gastby. Pe fundalul unei Americi prospere, dar haotice, Gatz, mânat de mirajul iubirii față de Daisy Buchanan, își schimbă viața, devenind din student la Oxford - gangster, traficant de băuturi alcoolice și apoi milionar.
De ce se află în top? Este o capodoperă! Iubesc cartea asta din tot sufletul meu, am citit-o într-un maraton (vedeți mai multe despre el aici) și pot spune cu mână pe inimă că este cu siguranță una din cărțile mele preferate. Nu cred că o voi scoate cândva din inima mea. M-am atașat enorm de personaje, de acțiune, de stilul autorului... Este minunată. De când am citit-o, aceasta este printre primele cărți pe care le recomand.
1. Resurecție de Flavius Simion
Prezentare: Ce este viața când mai ai de trăit doar câteva luni? Dar când descoperi că la vârsta de 17 ani tot viitorul tău este compromis de cea mai urâtă boală a secolului? Andi, deși tânăr, învață să trăiască acceptând că viitorul nu va mai exista pentru el de acum înainte.
De ce se află în top? Nu mi-ar ajunge timpul să vorbesc despre această carte. Este... perfectă. Alt cuvânt nu găsesc. De când am citit-o, a devenit cartea mea preferată și niciuna nu îi poate lua locul. Nu cred că am mai vorbit cu atâta pasiune despre un alt roman. Iubirea, moartea, însuflețirea spirituală sunt doar câteva elemente cheie. Mai bine citiți recenzia de aici.
Editura Librex organizează un concurs pentru bloggeri la care m-am gândit și eu să particip, dacă tot aveam de ceva vreme topul în minte. Citiți mai multe despre concurs aici.
Pentru mai multe titluri la un preț foarte bun, accesați site-ul librăriei de aici.
Pe lângă o editură serioasă, Librex este și o librărie online de unde puteți comanda cărți online.
Pe lângă o editură serioasă, Librex este și o librărie online de unde puteți comanda cărți online.