Recenzie - ,,Să n-o săruți pe Isabel” de Sergiu Someșan

Titlu: Să n-o săruți pe Isabel
Autor: Sergiu Someșan
Disponibilă aici.
EVANdersar Photography
See what I did there? 

După cum ne-a obișnuit domnul Sergiu Someșan, fantasticul este elementul central al creațiilor lui. La început, mă așteptam să fie vorba despre Isabel, o vampiriță ca cea de pe copertă. Surprinzător, în niciuna din cele paisprezece povestiri nu e vorba de vreo lume magică cu vampiri, vrăjitoare sau vârcolaci, fiind de fapt o carte SF. Din cele paisprezece povestiri, șase mi-au plăcut cel mai mult.


1. Întâlnire cu Isabel
Presupusa colegă de muncă a protagonistului îi spune un secret de-al lor pe care el l-a uitat: că ei doi sunt... androizi. Ei au scopul de a eradica o entitate ce a apărut brusc pe Pământ. Nu, nu vă gândiți la zombi sau mai știu eu ce bestie îngrozitoare. Cred că această povestea mi-a plăcut cel mai mult datorită subiectului abordat. Originalitatea e caracteristica de bază a povestirii.

2. O ipoteză aproape absurdă
Protagonistul vine cu o nouă teorie a conspirație: existența universurilor paralele. În urma unei descoperiri, teoria îi este afirmată sau infirmată. Citiți și veți afla!

3. Dilema
Un elev de clasa a XII-a este pasionat de știință și literatură SF. Dorința lui este să poată călători în timp, muncind mult pentru îndeplinirea ei. Își va vedea visul cu ochii? Ce rol are redacția?

4. Iubitul meu din altă lume
Și în această povestire este vorba despre universuri paralele. Încep să cred că autorul însuși crede în ea. Soția protagonistului însă era cea mai sceptică, până într-o zi când a adormit cu capul pe pieptul soțului și s-a trezit...


5. O cască albă și un copil în noroi

Din nou, androizi. Diferența este că două armate (albă și neagră) erau în plin război. Când cineva din armata dușmană împușcă un adversar în inimă, devine coechipier în echipa respectivului. O altă diferență este că populația oamenilor poate fi numărată pe degete. Un pui de om e găsit pe jos în noroi. Scapă cu viață?

6. Bla-bla-bla, domnule general
V-ați gândit vreodată cum ar fi dacă soarta planetei ar fi în mâinile unui bebeluș? Ghiciți care este codul folosit de el pentru a folosi o armă nucleară. :)

Originalitatea și finalurile imprevizibile sunt elementele de bază ce alcătuiesc opera domnului Sergiu Someșan. Le recomand tuturor împătimiților de lecturi SF această carte.

Citate preferate:
... dar un caracter slab găsește întotdeauna scuze pentru propriile-i greșeli.

Bineînțeles, sunt conștient de faptul că nu am cum să mă oblig să vin, sunt conștient de faptul că nu pot să dispun de voința cuiva din viitor, chiar dacă acel cineva sunt eu însumi.
CALIFICATIV:
4/5 cărți la puterea a doua
Lectură plăcută!

Postări populare de pe acest blog

Romanul universal al iubirii - „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” de Camil Petrescu

Povestea lor, povestea ta, povestea noastră - „Enigma Otiliei” de George Călinescu

Poezia - cea mai profundă formă de exprimare a iubirii - „Departe de mine. Departe de tine” de Flavius Simion (prerecenzie)