Campania ,,Cărțile pe față”



Cred că cea mai frumoasă experiență din viața mea e cea dobândită în urma voluntariatului. Una din organizațiile la care sunt voluntar de aproape doi ani este ,,Cărțile pe față” din Cluj.
Totul a început în urma inițiativei scriitorului Victor Miron de a-i face pe oameni să iubească mai mult cititul și să atragă cât mai mulți tineri spre această pasiune. Astfel, a organizat Gala Cititorului Clujean. ,,Cititorii sunt foarte importanți într-o comunitate așa că i-am celebrat ca la carte la Biblioteca Județeană Cluj”, spune Victor. Una din ,,tehnicile” de atragere a tinerilor a fost observarea comportamentului lor și schimbarea unor detalii. Spre exemplu, a inovat fenomenul selfie-urilor. Victor a început să provoace anumite persoane publice să-și facă un selfie cu o carte și adolescenții le urmau. Acum,noi, voluntarii, exclamăm cu mândrie că  ”Book-selfie is the new selfie”.
Următorul pas a fost plasarea în cât mai multe parcuri din țară a unor căsuțe pline cu… cărți. :D Oamenii vin, iau o carte și o înlocuiesc cu alta, iar schimbul de cărți continuă. Acest mecanism l-a folosit și când a creat biblioteca vecinilor în scara blocurilor. 





                 Una din cele mai frumoase acțiuni, din puctul meu de vedere, este clubul de lectură ,,Vocea cititorului”. Mai mulți cititori se întâlnesc în fiecare sâmbătă și discută despre mai multe teme legate de cărți, se gândesc la alte activități pentru campanile, își recomandă unii altora romane și citesc cu voce tare fragmentele preferate.  De asemenea, o altă acțiune interesantă este ,,Clasa cititoare”. Victor a spus că ,, Fiecare elev din Clasa cititoare recomandă câte o carte. Toate cărțile recomandate de Clasa cititoare sunt puse într-o căsuță de cărți din curtea liceului astfel încât toată școala să aibă acces la cărțile Clasei cititoare. Dacă, de exemplu, unui băiat îi place de o fată din clasa cititoare poate merge la ea să lectureze cartea recomandtă de ea împreună. J În fiecare luni, toți elevii din clasa cititoare poartă tricourile Clasei cititoare. Pe fața tricourilor le scrie la toți ”ești ceea ce cit-ești” și pe spate recomandare de carte a fiecăruia.





V-ați gândit cum ar fi dacă ați putea merge cu autobuzul gratuit doar pentru că citiți o carte? Ei bine, Victor a pus acest lucru în aplicare. ,, În 2015 s-a implementat și în perioada 4-7 iunie cititorii au călătorit gratuit în mijloacele de transport în comun din Cluj-Napoca. Credem că e mult mai eficace să recompensăm oamenii care citesc în loc să îi blamăm pe cei care nu o fac. Convingerea noastră este că dacă vom citi în spații publice le vom face poftă și celor care nu lecturează așa des. Credem că e mult mai eficace să recompensăm oamenii care citesc în loc să îi blamăm pe cei care nu o fac. Convingerea noastră este că dacă vom citi în spații publice le vom face poftă și celor care nu lecturează așa des.”






Acestea au fost doar acțiunile care m-au impresionat pe mine foarte mult, nu sunt singurele, iar Victor are în gând și alte proiecte. În urma a tot ce a făcut pentru a încuraja lectura, Actual de Cluj i-a înmânat premiul la categoria Cultură pentru campania Cărțile pe față în cadrul Galei Premiile Media de Excelență
Sunt mândră ca am ajuns să fiu unul din voluntarii acestei campanii și îmi doresc ca unele din aceste acțiuni să se implementeze și în cât mai multe județe.



Postări populare de pe acest blog

Romanul universal al iubirii - „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” de Camil Petrescu

Povestea lor, povestea ta, povestea noastră - „Enigma Otiliei” de George Călinescu

Poezia - cea mai profundă formă de exprimare a iubirii - „Departe de mine. Departe de tine” de Flavius Simion (prerecenzie)