Recenzie - ,,Îngeri și demoni” de Dan Brown

Titlu: Îngeri și demoni
Autor: Dan Brown
Categorie: Literatură universală
Disponibilă: Libris
Calificativ:

Dintotdeauna, conflictul dintre știință și religie m-a fascinat. Visul meu este să devin neurochirurg, deci, teoretic, ar trebui să fiu de partea științei, dar... se poate să existe știință fără Dumnezeu?  Toate lucrurile au punctul lor zero, momentul în care au fost create, deci cine/cum a avut puterea de a crea/au apărut aceste puncte zero?

Haideți să studiem cele două teorii: creaționismul și evoluționismul.
Când Dumnezeu a creat lumea, a folosit un procedeu asemănător paralelelor: lumina și întunericul, ziua și noaptea, raiul și iadul. Deci, din nimic a făcut totul. Pe acest principiu s-a bazat și Leonardo Vetra, fizician și preot catolic în cadrul celei mai importante intituții de cercetare din lume – CERN. Acum mult timp s-a dovedit că există materie (ceea ce se găsește pe Pământ) și antimaterie – elemente antitetice. Astfel, Leonardo Vetra a creat... un mic univers. Descoperind recent că tot ce e în jurul nostru e interconectat din punct de vedere energetic, a ajuns la concluzia că o forță mistică a apărut în momentul zero al acelui univers.

Planeta e un organism viu, iar noi toți suntem celule, fiecare cu rolul său specific. Interconectate. Susținându-se na pe cealaltă. Și susținând întregul.

Totuși, cum a creat acest mic univers? A accelerat două fascicule ultrafine de particule în direcții opuse în cadrul acceleratorului. Cele două fascicule s-au ciocnit frontal la viteze enorme, comprimându-și întreaga energie într-un singur punct minuscul.  obținut astfel o densitate energetică extremă.

El (Leonardo Vetra) a susținut că religia și știința nu sunt inamici, ci, mai degrabă, aliați – două limbi ce spun aceeași poveste, a simetriei și a echilibrului... rai și iad, zi și noapte, rece și cald, Dumnezeu și Satan. Atât știința, cât și religia se regăsesc în simetria divină, în continua luptă dintre lumină și întuneric.

Acum revenind la cele două teorii.
Prin evoluționism, ne referim la teoria Big Bang-ului. Georges Lemaître, părintele teoriei Big Bang, a demonstrat că aceasta este compatibilă c crearea lumii din nimic, fapt ce arată că forța mistică de care vorbea Leonardo Vetra este reală. Un alt argument care susține această idee este că astrofizicienii nu pot explica apariția universului la secunda zero – cu cât se apropie, matematic vorbind, de acest moment, calculele nu mai au niciun sens.

Simplu spus, obiectivul terorismului este acela de a crea teroare, frică. Teama subminează încrederea în autoritați. Slăbește dușmanul din interior... cauzând mișcări de masă. Terorismul nu este o expresie a furiei, ci o armă politică. Elimină fațada de infailibilitate a unui guvern și ai distrus încrederea poporului. Pierderea încrederii... a credinței.


Ajutat de fiica sa, Vittoria, formează antimateria. O singură picătură din aceasta, dacă ajunge în contact cu lumea exterioară (inclusiv aerul), distruge totul pe o rază de cel puțin un km. Astfel, au creat arma perfectă.


Legile fizicii sunt pânza pe care Domnul a întins-o pentru a-Și crea capodopera.

Brusc, o moarte neașteptată a zguduit lumea fizicii – Leonardo Vetra a fost asasinat. De către cine? Illuminati, o societate secretă vechie de mii de ani și... presupusă a fi dispărută de decenii întregi. Singurii care mai pot salva situația și afla adevărul sunt Robert Langdon și Vittoria Vetra.

În final însă, cu toții căutăm Adevărul, acel adevăr care este deasupra noastră și dincolo de noi.

prin această carte, mi-am înțeles poziția în conflictul dintre religie și știință. Nu credeam că o carte te poate izbi atât de dur de realitate. Trebuie să admit că la un moment da cartea a devenit monotonă și, având încă 200 de pagini, mă gândeam că nimic nu se mai poate întâmpla și... în viața mea nu m-am înșelat atât de rău. Intriga puternică. conflicte inimaginabile și o privire la nivel macro a situației sunt elementele cheie ale romanului. Le recomand această carte tuturor cititorilor însetați și... am așteptări mari de la film.


Vă doresc un sfârșit de săptămână frumos!

Postări populare de pe acest blog

Romanul universal al iubirii - „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” de Camil Petrescu

Povestea lor, povestea ta, povestea noastră - „Enigma Otiliei” de George Călinescu

Poezia - cea mai profundă formă de exprimare a iubirii - „Departe de mine. Departe de tine” de Flavius Simion (prerecenzie)