,,Jocurile foamei" de Suzanne Collins - recenzie realizată de Amalia Danciu





Ce e iubirea adevărată? Se spune că e cea care te duce până la sacrificul suprem, dar ce este acest sacrificiu suprem?
Moartea. Să îți dai și ultima fărâmă de viață pe care o mai ai pentru iubire. Însă ce spuneți despre a-i dori moartea persoane iubite atât de mult încât ai comite-o tu? Este un gest de disperare. Câteodată viața pe Pământ întrece orice așteptări; răul se întruchipează unde te aștepți cel mai puțin și îți dorești ca absolut nimeni, mai ales oamenii pe care îi iubești mai mult decât pe tine, să cadă pradă acestui infern supranumit și teroare, groază, sclavie, tortură.
Viața lui Katniss Everdeen s-a redus încă de la 12 ani la apărarea și întreținerea familiei ei, sanctuarului ei emoțional... Până într-o zi...
Mă ofer voluntar ca tribut!
Aceste câteva cuvinte i-au schimbat viața într-un mod fantastic. La 16 ani și-a oferit sufletul pe tavă Diavolului. Fie ca cea de a 74-a ediție a Jocurilor Foamei să înceapă! 


 Panem-ul era împărțit în 13 districte conduse de Capitoliu, în fruntea lui fiind președintele Snow. În urmă cu 74 de ani, districtele s-au revoltat și a început războiul ce a dus la arderea din temelii a districtului 13. Ca o pedeapsă pentru rebeliune, Capitoliul va organiza anual Jocurile Foamei în cadrul cărora, prin tragerea la sorți a două tributuri (un bărbat și o femeie) din cele 12 districte rămase, se vor lupta pe viață și pe moarte 24 de tributuri, urmând ca supraviețuitorul să fie încoronat ca Câștigător al Jocurilor Foamei. Acesta va deveni mentor pentru tributurile din anul următor. Cel mai tulburător lucru este că nimeni nu câștigă cu adevărat Jocurile Foamei, ci are norocul de a supraviețui. Sora lui Kaniss nu are sorții de partea ei și este selectată. Katniss nu poate suporta aceată idee, deci se oferă voluntar. Al doilea tribut este Peeta Mellark, fiul brutarului.
Un lucru ,,amuzant” este cercul vicios care se formează: dacă pierzi, ești victimă; dacă căștigi, ești sclavul Capitoliului, o marionetă obligată să joace pe placul oamenilor din Capitoliu...
Toate acestea până când Katniss Everdeen, ”the girl on fire”, a ajuns să fie și ea, împreună cu Peeta Mellark, un pion de pe tabla Capitoliului. Spre deosebire de alții, ea a reușit să-l sfideze pe însuși președintele Snow încă de la prima ei apariție. Deși s-a făcut remarcată, nimeni nu a observat acele flăcări ce-i străluceau în priviri. Totul are nevoie la început de o scânteie care se poate transforma într-o lumină orbitoare, distrugând tot ce îi iese în cale.


CALIFICATIV:


Postări populare de pe acest blog

Romanul universal al iubirii - „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” de Camil Petrescu

Povestea lor, povestea ta, povestea noastră - „Enigma Otiliei” de George Călinescu

Poezia - cea mai profundă formă de exprimare a iubirii - „Departe de mine. Departe de tine” de Flavius Simion (prerecenzie)